Thursday, September 11, 2008

Fansens dilemma

Det råder en spänd förväntan bland Kraftwerks fans. I våras när bandet gjorde en mindre turné i USA uteblev Florian Schneider som tillsammans med Ralf Hütter är grundare av bandet. På Schneiders plats stod istället Stefan Pfaffe som tidigare arbetat med deras videoprojektioner. Bandets vana trogen så gavs inga förklaringar eller förvarningar om denna förändring och de enda som sagts är att Florian mår bra och är hemma i Düsseldorf.

Kraftwerk har genom åren, sedan starten i slutet av 1960-talet inkluderat en mängd olika musiker men många förknippar dem nog fortfarande med uppställningen Hütter, Bartos, Flür och Schneider som från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet gjorde en rad, idag hyllade, skivor som Trans-Europe Express, Man-Machine och Computer World. Efter att både Bartos och Flür hoppade av så har bandet fortsatt och de nya musikerna Fritz Hilpert och Henning Schmitz har nu varit med under en längre tid än både Bartos och Flür.

Hütter har förklarat i intervjuer att bandet är Hütter och Schneider i samarbete med andra. Men han har också vid några få tillfällen sagt att Kraftwerk inte är bandmedlemmarna utan studion Kling Klang och datorprogrammen och att Kraftwerk därför kommer att kunna fortsätta även när orginalmedlemmarna är borta. Detta konceptuella förhållningssätt till gruppen och denna radikala antites till idoldyrkan har väl aldrig riktigt tagits på allvar bland fansen förrän nu. Nu när trovärdiga källor kommer med obekräftade rykten om att Schneider har lämnat gruppen och bandet, trots detta, inte verkar stanna upp utan istället bokar in fler konserter.

Så nu väntar fansen runt om i världen med viss oro på att gruppen ska bestiga scenen på festivalen A Day in The Life på Irland den 13 september. Kommer herr Schneider, på sitt vanliga maner, att gå upp sist på scenen och ställa sig längst till höger, bakom sin laptop och keyboard, eller kommer istället någon annan musiker att ta hans plats och därmed besegla att ett 40-årigt musikaliskt kapitel är över.

No comments: